jobs jobs

HVAC Interview Questions and Answers PDF Download

HVAC Interview Questions and Answers PDF

HVAC Officer Interview Questions and Answers, HVAC Engineer Interview Questions and Answers, HVAC Technician Interview Questions and Answers.

HVAC Interview Questions and Answers 

Top HVAC Officer Interview Questions and Answers for Officer, Engineer, Technician

1.What is a Centralised Air System?

               

Answer:                                                    

A split system is a centralised cooling system. An outdoor cabinet, condenser and indoor evaporator coils and a compressor are its components. It is installed in conjunction with the furnace or air handler. The compressor pumps a chemical known as refrigerant through the system.

 

2.What is meant by a Constant Volume System?

 

Answer :

Constant Air Volume (CAV) is a category of HVAC ( heating, ventilation and air conditioning) system . Here, the supply airflow rate is constant, but the supply air temperature varies according to the thermal loads of space. These systems are generally small, and they serve a single thermal zone.

 

3.What Is a Variable Air Volume System? 

 

Answer :

Variable Air Volume (VAV) meets the varying heating and cooling needs of different building zones as they are energy efficient. These systems vary the airflow at a constant temperature, unlike the Constant Air Volume (CAV) system. 

 

4.What Is a Hydronic System?

   

 Answer :

Hydronic systems are used for circulating hot water through the warming baseboards and radiators in floors or ceilings. The advantages of heating your home using a hydronic system are that they are quiet, efficient and durable.

 

5.What Is a Vapour Compression Cycle?

 

Answer :

In the Vapour-Compression Refrigeration cycle, the refrigerant undergoes phase changes. The four components of this cycle are compressor, condenser, expansion valve/throttle valve and evaporator. It is extensively used for the air-conditioning of buildings and automobiles. 

 

6.What Is Auto Refrigeration?

 

Answer :

Auto-refrigeration is a process where an uncontrolled phase change of a hydrocarbon from the liquid state to vapour occurs. This causes rapid chilling of the liquid containing local equipment and/or piping.

 

7.What does 1 Ton Of Ac denote?

 

Answer :

A ton describes how much heat the AC unit can remove from a home in one hour. This is measured in the British thermal unit (BTU). One ton of ac removes 12,000 BTUs of air per hour.

 

8.What Is Btu?

 

Answer :

The British thermal unit (Btu or BTU) is a unit of measuring heat. The amount of heat that can raise the temperature of one pound of water by one degree Fahrenheit is known as one BTU. It is about 1055 joules.

 

9.What Is Cfm & Infiltration?

 

Answer :

The infiltration rate is the measure of the flow rate of outside air into a building. It is denoted as cubic feet per minute (CFM) or litres per second (LPS). The number of interior volume air changes that occur per hour is known as air exchange rate, (I). 

 

10.What Is The HVAC System?

 

Answer :

HVAC stands for “heating, ventilation and air conditioning,”. These three functions are often combined into one system in today’s homes and buildings.

 

11.What Does an HVAC Engineer Do?

 

Answer :

designing the installation, maintenance, and repair of heating, ventilation, air conditioning, cooling, and refrigeration systems are some of the duties of an HVAC engineer. 

 

12.What Are The Types Of Air Conditioning Systems?

 

Answer :

The types of Air Conditioning Systems are: 

  • Window Air Conditioner. 
  • Split Air Conditioner. 
  • Packaged Air Conditioner. 
  • Central Air Conditioning System.

 

13.How is the Lighting Load Calculated?

 

Answer :

The heat load from lighting in a building is calculated from the number of lights of each type and wattage. These are converted from watts to Btu/hr. Then multiply this number by the usage factor and the special allowance factor. 

 

14.What is the purpose of Air Handling Units?

 

Answer :

An air handler or an air handling unit is used to condition and circulate air in the HVAC system. Its components include blowers, heating elements, filter racks and sound dampers.

 

15.Where the Fcu’s Are Used?

 

Answer :

A fan coil unit is a device that contains a heating or cooling coil and fan. It is part of an HVAC system. They are used in residential, commercial, and buildings. It controls the temperature in the area where it is installed.

 

16.What is an Air Conditioner Condenser?

 

Answer :

An air conditioner condenser is a component found in all AC systems. It converts the refrigerant in the compressor from a high temperature, high-pressure vapour by condensation into a high-pressure liquid.

HVAC TECHNICIAN JOBS IN UAE

17.What is the use of a Condenser?

 

Answer :

A condenser condenses a substance from its gaseous to its liquid state. This is done by cooling it. The substance that is transferred to the condenser coolant emits latent heat. 

 

18.What is a Rotary Air Compressor?

 

Answer :

An example of a gas compressor is a rotary air compressor. It uses a rotary-type positive-displacement mechanism. These compressions are used in the place of piston compressors where high-pressure air is needed. Rotary air compressors are present in large industrial applications and high-power air tools such as jackhammers.

HVAC engineer salary

19.What is a gas Compressor used for?

       

Answer:

A gas compressor is used to increase the pressure of a gas by reducing its volume. An example of a gas compressor is an air compressor.           

                      HVAC engineer salary                                                                                                 

20.What is a refrigerator?

 

Answer:- 

Refrigerator is the equipment used for maintaining the temperature in a closed space less than the atmospheric temperature.

 

21.What is refrigerant?

 

Answer:-

Refrigerant is the fluid used in a refrigerator. Its function is to absorb heat at a lower temperature and emit the heat at a higher temperature in the form of latent heat.

HVAC JOBS IN QATAR 1

22.What are the Properties of refrigerants? 

 

Answer:- 

The properties of refrigerants is that it should have a Low Boiling Point, Low Freezing Point, High Latent heat Evaporation and a High Coefficient of performance. It should be Odourless and colourless, inflammable and non-corrosive. 

HVAC engineer salary

23.What are the Types of Evaporator?

 

Answer:- 

The types of evaporators are Vertical falling film evaporator, Horizontal film evaporator, Atmospheric forced draft evaporator, Low-temperature vacuum evaporator and Mechanical vapour recompression (MVR) evaporator. Based on the construction, the types of the evaporator are Bare tube evaporator, Plate type of evaporator, Finned evaporator, Shell type evaporator and Tube type evaporator.

 

24.What are the Types of A/C Filters?

 

Answer :- 

The types of air conditioners filters are Pre Filter, Hepa Filter, Ulpa Filter, Fine Filter, Mini Pleat Filter. Carbon Filter, Bag Filter and Micron Filter.

HVAC JOBS IN QATAR 5

HVAC interview questions and answers PDF download

HVAC interview questions and answers PDF download

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *