Database Interview Questions and Answers 

Database Interview Questions and Answers

Hello everyone, today we are here to provide Database interview questions and answers  Tips for all our web portal viewers. Read the complete article and get success in interview round by following the job interview questions.

Database Interview Questions and Answers for Developers

Database Interview Questions and Answers 

Q #1)What does one perceive by ‘Database’?

 

Answer: information is an organized assortment of connected information wherever the information is keep and arranged to serve some specific purpose.

 

Q #2) define database management system.

 

Answer: database management system stands for management System. it’s a set of application programs which permit the user to prepare, restore and retrieve info concerning information expeditiously and as effectively as attainable.

 

Q #3) define RDBMS.

 

Answer: relational database Management System(RDBMS) is predicated on a relative model of information that’s keep in databases in separate tables and they are associated with the employment of a standard column. 

 

Q #4) Enlist the benefits of dbms.

 

Answer: the benefits of database management system includes:

 

Data is keep during a structured approach and thus redundancy is controlled.

Validates the information entered and supply restrictions on unauthorized access to the information.

Provides backup and recovery of the information once needed.

It provides multiple user interfaces.

 

Q #5) What does one perceive by information Redundancy?

 

Answer: Duplication {of data|of knowledge|of information} within the information is understood as data redundancy. As a results of information redundancy, duplicated information is gift at multiple locations, thus it results in wastage of the space for storing and also the integrity of the information is destroyed.

 

Q #6) What are the assorted varieties of relationships in Database? 

 

Answer: There are three varieties of relationships in Database:

 

One-to-one 

One-to-many 

Many-to-many 

 

Q #7) Name the various information models that are accessible for information systems.

 

Answer: different information models are:

 

Relational model

Network model

Hierarchical model

 

Q #8) define cursor. 

 

Answer: cursor could be a temporary work space that stores the information, additionally because the result set, occurred when manipulation of information retrieved. A cursor will hold just one row at a time.

 

Q #9) what’s BCNF?

 

Answer: BCNF is that the Boyce Code traditional form. it’s the upper version of 3Nf that doesn’t have any multiple overlapping candidate keys.

 

Q #10) what’s SQL?

 

Answer: Structured command language, SQL is an ANSI(American National standard Institute) normal programing language that’s designed specifically for storing and managing the information within the relational database management system (RDBMS) victimization every kind of information operations.

 

Q #11) what’s information Warehousing?

 

Answer: The storage additionally as access to information, that’s being derived from the transactions and different sources, from a central location so as to perform the analysis is termed information warehousing.

 

Q #12) What does one perceive by Index hunting?

 

Answer: Index looking is that the method of boosting the gathering of indexes that helps in rising the question performance additionally because the speed of the information.

 

Q #13) define DML Compiler.

 

Answer: DML compiler interprets DML statements during a command language into a low-level instruction and also the generated instruction is understood by question analysis Engine.

 

Q #14) what’s DDL interpreter?

 

Answer: DDL Interpreter interprets the DDL statements and records the generated statements within the table containing information.

 

Q #15) Enlist the benefits of SQL.

 

Answer: benefits of SQL are:

 

Simple SQL queries is accustomed retrieve an oversized quantity of information from the information terribly quickly and expeditiously.

SQL is simple to find out and virtually each database management system supports SQL.

It is easier to manage the information victimization SQL as no great deal of coding is needed.

 

Q #16) justify the terms ‘Record’, ‘Field’ and ‘Table’ in terms of information.

 

Answer:

 

Record: Record could be a assortment of values or fields of a particular entity. 

Field: A field refers to a section among a record that’s reserved for specific information. 

Table: Table is that the assortment of records of specific varieties. 

 

Q #17) define stored procedures.

 

Answer: A stored procedure could be a assortment of pre-compiled SQL Queries, that once executed denotes a program taking input, method and provides the output.

 

Q #18) define the connection between ‘View’ and ‘Data Independence’.

 

Answer: view could be a virtual table that doesn’t have its information on its own rather the information is outlined from one or additional underlying base tables.

 

Views account for logical information independence because the growth and restructuring of base tables aren’t mirrored in views.

 

Q #19) What does one perceive by information Triggers?

 

Answer: a collection of commands that mechanically get executed once an incident like Before Insert, after Insert, On Update, On Delete of row happens during a table is termed as information trigger.

 

Q #20) What does one perceive by useful dependency?

 

Answer: A relation is alleged to be in useful dependency once one attribute uniquely defines another attribute.

 

Q #21) What does one perceive by the unique key?

 

Answer: a singular key’s constant because the primary key whose each row information is uniquely known with a distinction of null worth i.e. distinctive key permits one worth as a NULL worth.

 

Q #22) What does one perceive by the E-R model?

 

Answer: E-R model is an Entity-Relationship model that defines the abstract read of the information.

 

The E-R model essentially shows the real-world entities and their association/relations. 

 

Q #23) What is Entity, Entity type, and Entity set? 

 

Answer:

 

Entity is something, be it an area, category or object that has an freelance existence within the universe.

 

Entity type represents a collection of entities that have similar attributes.

 

Entity Set within the information represents a set of entities having a specific entity type.

 

Q #24) define a Weak Entity set.

 

Answer: Weak Entity set is the one whose primary key contains its partial key additionally because the primary key of its parent entity. this can be the case as a result of the entity set might not have decent attributes to create a primary key.

 

Q #25) What does the terms ‘Attribute’ and ‘Relations’ means? 

 

Answer:

 

Attribute is represented as the properties or characteristics of an entity. 

 

Relation could be a two-dimensional table containing variety of rows and columns wherever each row represents a record of the relation.

 

  • Accountants | IT Engineer | Design Engineer (Civil) | CNC Programmer | Emaar industries oman
  • Elevator Technician Jobs in Dubai – Toshiba Company

    Elevator Technician Jobs in Dubai – Toshiba Company

    Post by:

    /

  • DIRECT CLIENT INTERVIEW ON 20.06.2024 @ TRICHY

    DIRECT CLIENT INTERVIEW ON 20.06.2024 @ TRICHY

    Post by:

    /

  • DIRECT CLIENT INTERVIEW ON 20.06.2024 @ TRICHY

    DIRECT CLIENT INTERVIEW ON 20.06.2024 @ TRICHY

    Post by:

    /

  • DIRECT CLIENT INTERVIEW ON 20.06.2024 @ TRICHY

    DIRECT CLIENT INTERVIEW ON 20.06.2024 @ TRICHY

    Post by:

    /

  • Urgently Required for A Catering & Restaurant Co in Kuwait

    Post by:

    /

  • Urgently Required for A Catering & Restaurant Co in Kuwait

    Post by:

    /

«
»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *