jobs jobs

Gk Questions For Class 5 to 7 with Answers

Gk Questions For Class 5 to 7 with Answers

Gk questions for class 5 to 7 with answers: General knowledge is very important to fetch good marks in the primary level of schooling. Gk questions for class 5 to 7 with answers is provided elaborately in this article to ease the Learning process and make it convenient for students to stay updated on the current affairs. Gk questions for class 5 to 7 with answers are also very vital for those preparing for competitive examinations like upsc,ssc, bank etc.

Untitled Document

 Gk Questions For Class 5 to 7 with Answers ( Gk questions for class 5)

Gk questions for class 5 with answers: Nowadays, current affairs are very important and staying updated from the
beginning of primary education and making it a habit to learn gk every once in a while will be very essential in future also. Keeping in mind, the essential need of staying upgraded with changing socio economic scenario and sports affair gk questions for class 5 with answers are updated elaborately in our site to help both students and competitive examination aspirers.Gk questions for class 5 questions with answers are provided below.

Top 10 class 5 gk questions with answers:

1. Which river does not form any delta at its mouth?
Ans: Tapti and Narmada
2. Which is the biggest planet in our solar system?
Ans: Jupiter
3. Who discovered zero?
Ans: Brahmagupta
4. Who won the 2016 ( t20 world cup) ?
Ans: West Indies
5. Who created infinity?
Ans: John Wallis

6. What is the chemical name of tear gas?
Ans: Chloroacetophenone
7. Which is the highest mountain in Australia?
Ans: Mount Kosciuszko
8. Who wrote the song ‘Sare Jahan se accha’?
Ans: Muhammad Iqbal
9. Which is World’s oldest news agency?
Ans: Agence France Presse
10. Who discovered trigonometry?
Ans: Menelaus.

 Gk Questions For Class 5 to 7 with Answers ( Gk questions for class 6)

Gk questions for class 6 with answers: Current affairs scenario in our country reflects the socio-economic, political background complying with growth and development capacity of a certain State or a certain country which is available in gk question of class 6 with answers. Global relevance of the worldwide affairs are huge and to
keep the primary level of education system update has been relevant in gk questions of class 6 with answers. In order to help our article be flexible so, as to excel in competitive exams as well as school score sheets creates a strong
academic pillar.

10 class 6 Gk questions with answers:
1. Which City is also called Pink City in India?
Ans: Jaipur
2. What is Beekeeping?
Ans: Apiculture
3. When is Teacher’s Day celebrated?

Ans:5th September
4. When is World Environment Day celebrated?
Ans: 5th June
5. Which Country invented paper?
Ans: China
6. Who was the first woman to climb Mt. Everest twice?
Ans: Santosh Yadav
7. What discovered radio ?
Ans: Guglielmo Marconi
8. Who is known as Punjab Kesari?
Ans: Lala Lajpat Rai
9. Who is the fastest man in the World?
Ans: Ussain Boult
10. Bangladesh was formed separated from what country in 1971?
Ans: Pakistan

 Gk Questions For Class 5 to 7 with Answers ( Gk questions for class 7)

Gk questions for class 7 with answers: Gk means ‘general knowledge’ which is vital for the elementary education system. Gk questions for class 7 with answers are relevant for primary knowledge gaining and analytical reasoning capacity. questions for class 7 with answers are enumerated in our website to give the best update to the current affairs

10 class 7 Gk questions with answers
1. In which year , the Indian national football team was established?
Ans: 1937
2. What is height of the Statue of Liberty?
Ans: 93 m

3. What is the national bird of United Kingdom?
Ans: European Robin
4. Johannesburg is the largest city of which country?
Ans: Africa
5. Where are the imperial towers in India?
Ans: Tardeo, Mumbai
6. Who was the twelfth Prime Minister of India?
Ans: Inder Kumar Gujral
7. When did Earth Hour observe worldwide?
Ans: 25th March 2017
8. What is the capital of Saudi Arabia country?
Ans: Riyadh
9. Who invented Laws of Motion?
Ans: Newton
10. Digital Gold scheme was introduced in India by which
Company?
Ans: Paytm

Gk Questions For Class 5 to 7 with Answers In Hindi

Here we updated Gk questions in hindi language.

उत्तर के साथ कक्षा 5 से 7 के लिए जीके प्रश्न: स्कूली शिक्षा के प्राथमिक स्तर में अच्छे अंक लाने के लिए सामान्य ज्ञान बहुत महत्वपूर्ण है। उत्तर 5 से 7 के लिए जीके प्रश्नों को उत्तर के साथ सीखने की प्रक्रिया को कम करने और छात्रों के लिए मौजूदा मामलों पर अद्यतन रहने के लिए सुविधाजनक बनाने के लिए इस लेख में विस्तृत रूप से प्रदान किया गया है। उत्तर 5 से 7 के लिए जीके प्रश्न उत्तर के साथ उत्तरदायी, एसएससी, बैंक इत्यादि जैसे प्रतिस्पर्धी परीक्षाओं की तैयारी करने वालों के लिए भी बहुत महत्वपूर्ण हैं।

उत्तर के साथ कक्षा 5 से 7 के लिए जीके प्रश्न (कक्षा 5 के लिए जीके प्रश्न)
जवाब के साथ कक्षा 5 के लिए जीके प्रश्न: आजकल, वर्तमान मामले बहुत महत्वपूर्ण हैं और से अद्यतन रह रहे हैं
प्राथमिक शिक्षा की शुरुआत और इसे थोड़ी देर में जीके सीखने की आदत बनाना भविष्य में भी बहुत जरूरी होगा। ध्यान में रखते हुए, परिवर्तन के साथ कक्षा 5 के लिए बदलते सामाजिक आर्थिक परिदृश्य और खेल संबंध जीके प्रश्नों के साथ अपग्रेड करने की आवश्यक आवश्यकता को छात्रों और प्रतिस्पर्धी परीक्षा उम्मीदवारों दोनों की सहायता के लिए हमारी साइट में व्यापक रूप से अपडेट किया गया है। उत्तर के साथ कक्षा 5 प्रश्नों के लिए जीके प्रश्न प्रदान किए जाते हैं नीचे।

उत्तर के साथ शीर्ष 10 कक्षा 5 जीके प्रश्न:

1. कौन सी नदी अपने मुंह पर कोई डेल्टा नहीं बनाती है?
उत्तर: तापी और नर्मदा
2. हमारे सौर मंडल में सबसे बड़ा ग्रह कौन सा है?
उत्तर: बृहस्पति
3. शून्य की खोज किसने की?
उत्तर: ब्रह्मगुप्त
4. 2016 (टी 20 विश्व कप) किसने जीता?
उत्तर: वेस्टइंडीज
5. किसने अनंत बनाया?
उत्तर: जॉन वालिस

6. आंसू गैस का रासायनिक नाम क्या है?
उत्तर: क्लोरोएसिटोफेनोन
7. ऑस्ट्रेलिया में सबसे ऊंचा पर्वत कौन सा है?
उत्तर: माउंट Kosciuszko माउंट
8. ‘सरे जहां से एकचा’ गीत किसने लिखा था?
उत्तर: मोहम्मद इकबाल
9. दुनिया की सबसे पुरानी समाचार एजेंसी कौन सा है?
उत्तर: एजेंस फ्रांस प्रेसे
10. त्रिकोणमिति किसने खोजी?
उत्तर: मेनेलॉस।

उत्तर के साथ कक्षा 5 से 7 के लिए जीके प्रश्न (कक्षा 6 के लिए जीके प्रश्न)
उत्तर के साथ कक्षा 6 के लिए जीके प्रश्न: हमारे देश में वर्तमान मामलों का परिदृश्य सामाजिक-आर्थिक, राजनीतिक पृष्ठभूमि को एक निश्चित राज्य या एक निश्चित देश की वृद्धि और विकास क्षमता के साथ अनुपालन करता है जो उत्तर के साथ कक्षा 6 के जीके प्रश्न में उपलब्ध है। विश्वव्यापी मामलों की वैश्विक प्रासंगिकता बहुत बड़ी है
शिक्षा प्रणाली का प्राथमिक स्तर उत्तर के साथ कक्षा 6 के जीके प्रश्नों में प्रासंगिक रहा है। हमारे आलेख को लचीला बनाने में सहायता के लिए, प्रतिस्पर्धी परीक्षाओं के साथ-साथ स्कूल स्कोर शीट्स में उत्कृष्टता प्राप्त करने के लिए एक मजबूत बनाता है
अकादमिक स्तंभ

उत्तर के साथ 10 कक्षा 6 जीके प्रश्न:
1. भारत में किस शहर को गुलाबी शहर भी कहा जाता है?
उत्तर: जयपुर
2. मधुमक्खी पालन क्या है?
उत्तर: एपिकल्चर
3. शिक्षक दिवस कब मनाया जाता है?

उत्तर: 5 सितंबर
4. विश्व पर्यावरण दिवस कब मनाया जाता है?
उत्तर: 5 जून
5. किस देश ने पेपर का आविष्कार किया?
उत्तर: चीन
6. माउंट पर चढ़ने वाली पहली महिला कौन थी एवरेस्ट दो बार?
उत्तर: संतोष यादव
7. रेडियो क्या खोजा?
उत्तर: गुगलिलो मार्कोनी
8. पंजाब केसरी के रूप में कौन जाना जाता है?
उत्तर: लाला लाजपत राय
9. दुनिया में सबसे तेज़ आदमी कौन है?
उत्तर: Ussain बोल्ट
10. बांग्लादेश का निर्माण 1 9 71 में किस देश से अलग किया गया था?
उत्तर: पाकिस्तान

उत्तर के साथ कक्षा 7 के लिए जीके प्रश्न: जीके का अर्थ है ‘सामान्य ज्ञान’ जो प्राथमिक शिक्षा प्रणाली के लिए महत्वपूर्ण है। उत्तर 7 के साथ जीके प्रश्न प्राथमिक ज्ञान प्राप्त करने और विश्लेषणात्मक तर्क क्षमता के लिए प्रासंगिक हैं। उत्तर के साथ कक्षा 7 के प्रश्नों को हमारी वेबसाइट में वर्तमान मामलों के लिए सर्वोत्तम अपडेट देने के लिए गणना की गई है

उत्तर के साथ 10 कक्षा 7 जीके प्रश्न
1. किस वर्ष, भारतीय राष्ट्रीय फुटबॉल टीम की स्थापना हुई थी?
उत्तर: 1 9 37
2. स्टेच्यू ऑफ लिबर्टी की ऊंचाई क्या है?
उत्तर: 9 3 मीटर

3. यूनाइटेड किंगडम की राष्ट्रीय पक्षी क्या है?
उत्तर: यूरोपीय रॉबिन
4. जोहान्सबर्ग किस देश का सबसे बड़ा शहर है?
उत्तर: अफ्रीका
5. भारत में शाही टावर कहां हैं?
उत्तर: तर्डियो, मुंबई
6. भारत के बारहवें प्रधान मंत्री कौन थे?
उत्तर: इंदर कुमार गुजराल
7. पृथ्वी का समय दुनिया भर में कब देखा गया?
उत्तर: 25 मार्च 2017
8. सऊदी अरब देश की राजधानी क्या है?
उत्तर: रियाद
9. मोशन के नियमों का आविष्कार किसने किया?
उत्तर: न्यूटन
10. भारत में डिजिटल गोल्ड योजना शुरू की गई थी
कंपनी?
उत्तर: पेटीएम

About gulf jobs

Check Also

Electrical Engineering Interview Question and Answer PDF

The campus placement season is on the verge of commencement and in order to go …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.