jobs jobs

Electrical Engineering Interview Question and Answer PDF

The campus placement season is on the verge of commencement and in order to go ahead, one needs to be prepared in advance for the tricky questions asked in interviews. Henceforth the relevant base of carving a niche of your own is to access electrical engineering interview question and answer pdf free download from our site and gain the required information. The electrical engineering interview question and answer for freshers are also available here and are elaborately listed below. To get the total details, one needs to click on the electrical engineering interview question and answer for freshers pdf free download.

Electrical Engineering Interview Question and Answer PDF

To be ahead in the crowd, the preparation should be accordingly planned and organised executed. Most popular questions and frequently asked are evaluated in our article at electrical engineering interview question and answer. It helps to keep track of the trends of the questions and to be updated one needs to access electrical engineering interview question and answer pdf free download.

Top 15 Electrical Engineering Interview Question and Answer PDF

1. State the advantages of speed control using thyristor?
Ans:
1. Features involving rapid switching than Mosfet, BJT etc.
2. Low price
3. Esteemed accuracy attained

2. Define ACSR cable and where we use it?
Ans: ACSR stands for- Aluminium Conductor Steel Reenforced
which is utilised in transmission and distribution.

3. Enumerate the different kind of cables used for transmission?
Ans: Cables, which are used for transmitting power, can be
categorized in three forms:
• Low-tension cables, .
• High-tension cables
• Super tension cables

4. The value of Back emf is used for DC motor
Ans:  The value of back emf is zero.
5. State the benefits of VSCF wind electrical system?
Ans: Benefits of VSCF wind electrical system are:
• Simple pitch changing mechanism is needed.
• Aero turbine only operates at maximum efficiency point.
• Additional energy in the high wind speed region of the speed –
duration curve is extracted
• The small reduction in aerodynamic stresses.
6.Why do you need to choose Electrical Engineering Ohm's Law?
Ans: In this section, you can learn and practice Electrical
Engineering Questions based on "Ohm's Law" and improve your
skills in order to face the interview.
8. Discuss RLC circuit?
Ans: An RLC circuit transfers an electrical circuit consisting of a resistor (R) and inductor (L) and a capacitor (C), connected in parallel or series. This typical circuit is termed as a second order circuit as any voltage or current flowing in the circuit can be described by a second-order differential equation.
9. Explain the term Capacitance and Inductance?
Ans: Capacitance: It is the amount of charge stored in side a the capacitor at a certain voltage.
Inductance: It is termed as the property of a coil to resist any
changes in electric current passing through it. Mutual inductance
occurs when a secondary coil resists current change in the
primary coil.

10. What takes place when two positively charged material is
placed together?
Ans: It is when two positively charged material place together it
will repel.
11.Explain electron in the outer orbit?
Ans: Electron in the outer orbit is called valence.

12.Define System?
Ans: When a number of elements or components are
interconnected in a sequence to perform a certain function, the
group of elements that all constitute a System.

13. Explain Control System?
Ans: Control System is a set of mechanical or electrical device
and it is computerized.It manages,commands,directs or regulates
the behaviour of other devices or systems using control loops.It
can range from a single home heating controller using a
thermostat controlling a domestic boiler.

14. State the different types of Control Systems?
Ans:
Two major types of Control Systems are 1) Open loop Control
System 2) Closed Loop Control Systems
Open loop Control Systems:The Open loop Control System is one
in which the Output Quantity has no effect on the Input Quantity.
No feedback is present from the output quantity to the input
quantity for correction.

Closed Loop Control System:The Closed loop Control System is
one in which the feedback is provided from the Output quantity to
the input quantity for the correction so as to maintain the desired
the output of the system.
15. Define the term Latching current?

Ans: Gate signal is to be applied to the thyristor to trigger the thyristor ON in safe mode in no longer require to keep the scr in ON position.

16.Discuss reverse power relay?
Ans: It is used in installations where generator runs in parallel with
the utility or another generator, directional power relay to monitor
power from a generator running parallely with another generator
or utility.The main function is to prevent reverse power condition
when power flows from bus bar into the generator.

Electrical Engineering Interview Question and Answer PDF For Freshers

To download the electrical engineering question and answer pdf for freshers, click on the website to get access to the popular questions to crack the interviews.

Electrical engineering question and answer pdf for freshers: The electrical engineers are henceforth preparing for interviews on the basis of the information provided in electrical engineering question and answer pdf for freshers .

List of electrical engineering question and answer pdf for freshers are elaborately provided under the website. Inorder to get full details of the questions, the electrical engineering question and answer pdf for freshers pdf free download at our site which is relevant for freshers as well as experienced candidates.Electrical engineering interview questions for freshers are of very good use to the aspirants who are willing to crack the dream interview that you have been waiting for ages.For more information download the electrical engineering questions and answers pdf Here

About gulf jobs

Check Also

TRAVEL POINT HYDERABAD WALKIN INTERVIEWS

WALKIN INTERVIEWS TRAVEL POINT HYDERABAD   walkin INTERVIEWS travel point HYDERABAD: Flash news!! Yes today …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.